Paragrafen

Bedrijfsvoering

Vanuit de Rekenkamer is van een tweetal onderzoeken actueel:

1. Informatiebeveiliging
Uit het rekenkameronderzoek naar de informatiebeveiliging blijkt het volgende:

  1. Er is onvoldoende tactisch beleid voor zowel informatiebeveiliging als privacy.
  2. De organisatie heeft onvoldoende inzicht in de risico’s waarmee zij te maken heeft.
  3. Er ontbreekt een bedrijfscontinuïteitsplan voor het geval van een cybercrisis.
  4. Informatiebeveiliging is niet voldoende geïntegreerd in de organisatie, wat leidt tot een laag bewustzijn hierover.

Naar aanleiding van dit onderzoek zijn in 2024 verschillende maatregelen genomen om het volwassenheidsniveau van de gemeente te verbeteren:

  1. Voor het verhogen en verbeteren van de informatieveiligheid van gemeente Den Helder is in 2024 begroot 1 fte ISO en 1 fte PO. In 2025 worden de beide vacatures open gesteld.
  2. Wetende in 2024 dat er nieuwe wetgeving in 2025 zou komen (NIS2, AI-act) zijn de werkzaamheden geparkeerd om te voorkomen dat er dubbel werk zou worden gedaan. In 2025 wordt een nulmeting en GAP-analyse gedaan om te bepalen wat er moet gebeuren om te voldoen aan de nieuwe aanvullende wetgeving op het gebied van informatieveiligheid en privacy (NIS2 en AI-Act). Dit zal geformuleerd worden in een PID initiatie-document en intern worden besproken in relatie tot tijd, mensen en middelen.
  3. Hiervoor geld de toelichting zoals beschreven bij punt 2. Busines ContinuIty Managment (BCM) is onderdeel van de (nieuwe) informatiebeveiligingswetgeving (NIS2).
  4. Ook hier verwijzen we naar punt 2. Er gaan, in de ruimste zin des woords, allerlei nieuwe en aanvullende werkprocessen komen in met als doel te voldoen aan (wettelijk) verplichte informatieveiligheid (NIS-2) en privacy (AI-act).

2. Verstrekte subsidies
In opvolging van het rekenkameronderzoek is inmiddels de inzet van subsidies beter verbonden met de doelstellingen en beoogde maatschappelijke effecten door middel van de subsidieregeling sociaal domein. In de raadcommissie 23 september 2024 is de gemeenteraad geïnformeerd over de beoogde vervolgstappen. De aandachtspunten van de commissie zijn vervolgens meegenomen in het vervolg. De gemeenteraad heeft daarom op  10 maart 2025 de Algemene subsidieverordening en het afwegingskader subsidies vastgesteld.
De aanbevelingen zijn daarmee opgevolgd en in rapportage in deze paragraaf afgerond. In het Afwegingskader subsidies zijn acties opgenomen voor het actie. De evaluaties van het beleid volgen de voorgeschreven structuur in de P&C cyclus.

Onderzoeken artikel 213a

In de gemeentewet is in artikel 213a bepaalt dat het college verplicht is periodiek onderzoek te doen naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door haar gevoerde bestuur. Hierover wordt in de paragraaf bedrijfsvoering gerapporteerd. Deze rapportage is vastgelegd in de Financiële verordening 2024, artikel 15, lid 3b.
In 2024 is geen afzonderlijke onderzoek gestart, de aandacht IS uitgegaan naar de actualisatie van de drie  beleidskaders (weerstandsvermogen, lokale heffingen en treasury.) De bevindingen hierin zijn in 2024 besproken en getoetst in de auditcommissie. De beleidskaders voor deze paragrafen zijn vervolgens in 2025 aangeboden aan de gemeenteraad ter vaststelling.

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2025 10:00:25 met de export van 05/15/2025 09:54:17