Programma Zorg en Wonen Het Programma Zorg en Wonen richt zich op alle zorg en wonen vraagstukken binnen de gemeente Den Helder met als ambitie: Prettig wonen met ondersteuning op maat in kansrijke buurten. Het programma kent vijf doelen: ‘minder dakloosheid’, ‘meer duurzame uitstroom uit 24-uurs instellingen/opvang’, ‘meer aanbod van tijdelijke en structurele woonoplossingen’, ‘minder concentratie van kwetsbare inwoners, balans dragers en vragers’, ‘meer grip op zorgaanbod in Den Helder, meer balans tussen lokale/regionale zorgvraag en aanbod’. Het programma richt zich kortgezegd op mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag gekoppeld aan wonen. ‘(Dreigend) dak- en thuisloze mensen’, ‘Uitstromers intramurale voorzieningen’, ‘opvang en detentie’, ‘Ouderen met een ondersteunings- of zorgvraag bij het wonen’ en ‘Sociaal en/of medisch urgenten’. Vanuit het programma zorg en wonen werken we integraal vanuit de verschillende teams aan bovenstaande doelen. Op 18 november 2024 is een beeldvormende avond geweest over het Programma Zorg en Wonen.
Programma Nieuwkomers In 2024 is de gemeente gestart met het programma Nieuwkomers. Onder nieuwkomers vallen asielzoekers, statushouders, hervestigers, jonge alleenstaande vluchtelingen en Oekraïense ontheemden. De afgelopen jaren hebben we als gemeente een aanpak ingericht op elke specifieke doelgroep. In praktijk is gebleken dat een deel van de behoeften en benodigdheden voor deze doelgroepen overeenkomen. Daarnaast werd duidelijk dat de aanpak vanuit de gemeente niet volledig integraal werd opgepakt. Om onze aanpak efficiënter en doelmatiger in te richten past een aanpak die integraal gericht is op alle nieuwkomers. Dit doen wij met het programma nieuwkomers. Resultaten die we in 2024 hebben bereikt zijn het vaststellen van een zienswijze asielopvang, het invoeren van de eigen bijdrage voor opvang Oekraïense vluchtelingen en meer grip op het leefgeldproces voor deze doelgroep, en de doorontwikkeling van het inburgeringsaanbod.
Uit de jaarrekening 2024 van de GRGA (gemeenschappelijke regeling gesubsidieerde arbeid) blijkt dat er € 631.803 van het door Den Helder gegeven voorschot niet is besteed. Dit komt doordat de taakstelling op beschut werk en duurzaam aan het werk met LKS niet volledig is behaald. Er is nog geen besluitvorming waarin staat aangegeven of we dit terug ontvangen van de GRGA. Om deze reden is er in onze jaarrekening geen rekening gehouden met de eventuele ontvangst. |